Kom igång med din träning – mina 5 bästa träningstips!

Träning som varit en sån stor del av mitt liv har kommit och gått de senaste åren, men nu är den här för att stanna! En skada gjorde att jag fick sluta spela handboll, vilket ledde till att jag tappade min träningsmotivation helt. Jag gick från tolv träningspass i veckan till noll-zero-nada. Jag fick ångest bara jag tänkte på träning. Jag ville så gärna träna på elitnivå men kunde inte längre och på den tiden var det allt eller inget, det blev inget!

Nu vet jag bättre, jag har kommit så långt att jag nu förstår att träning ska man må bra av och inget annat (säger jag samtidigt som jag lever mitt liv med en elitidrottsman, hehe). Vilket fall, jag knåpade ihop mina fem bästa tips på att komma igång med träningen nu till höst/vintern – kanske kan jag inspirera någon!

 1. MÅLSÄTTNING – VAD VILL DU MED DIN TRÄNING?
  Det där med mål är ju så bra, det får en att få tummen ur och verkligen göra det! Det behöver inte vara några storslagna mål men det ska vara mål som du känner att du faktiskt har möjlighet till att klara av. Det kan till exempel vara att få in motion i din vardag minst 30 minuter om dagen, det behöver inte vara på en träningsanläggning. Det kan faktiskt vara så enkelt att du promenerar en väg till jobbet istället för att ta spårvagnen eller bussen. Målsättning är viktigt vare sig du är elitidrottare, motionär eller om du till exempel vill komma tillbaka efter en graviditet.

  Det svåra med träning är att börja tycker jag, målen gör att du har lättare att komma igång samt håller dig motiverad och fokuserad. Men som sagt, beroende på vart du är i livet och vad du vill uppnå med din träning så måste målen kännas rimliga. Sätter du upp för höga och svåra mål kan du lätt tappa motivationen och du slutar efter 2-3 veckor, samma om du inte har några mål alls. Börja försiktigt, utvärdera hellre dina mål efter några veckor och sätt upp nya.

  Nedan är olika träningsmål under olika skeden i mitt liv:

  Handbollstjejen – Under hela mitt liv hade jag som mål att ta mig till Elitserien, vilket jag gjorde. Många träningstimmar, tårar och slit låg till grunden för det. Men jäklar så kul jag haft på vägen! Det där med lagidrott är något speciellt, ni som varit med i ett lag vet precis vad jag pratar om!

  Gravid – Mitt mål med träningen under graviditeten var att få en stark kropp för att orka bära alla dessa extrakilon samt att orka med en förlossning, livets prestation liksom!

  Efter graviditeten – Som nyförlöst hade jag inga tankar alls på att få bort gravidkilona, de fick ramla av allt eftersom. Mitt mål var att gå ut minst en gång om dagen på en promenad, låter simpelt men alla har olika förutsättningar. Under mina första två veckor som mamma var inte detta målet rimligt, jag fick snällt vänta tills kroppen kände sig redo. Jag var slut som artist och fick börja långsamt. Det var ett bra första mål för mig och det var något jag kände att jag kunde klara av de första månaderna.

  Efter några veckor kände jag att nu, nu kanske det är dags att göra mitt första riktigt träningspass. Jag mailade vår PT vi hade i Frölunda, fick som svar att jag borde vänta några veckor till. Helt rätt, jag stressade. Huvudet var mer sugen på träning än vad kroppen var.

  Ett år efter förlossning  – Nu har jag som mål att träna för att må bra och speciellt för att slippa nack- och ryggvärk. Jag vill få in minst tre träningspass i veckan, ett med fokus kondition, det andra passet med styrka och tredje passet rörlighet. Det känns som rimliga mål för mig och gör att jag fortfarande tycker det är roligt och det känns underbart efter.

 2. TRÄNINGSKOMPIS
  Det där med en träningskompis är himla bra. För det första peppar ni varandra plus att det blir svårt att ställa in. När jag jobbade bokade jag och min kollega ofta in oss på morgonpass tillsammans som började 06.30. Varje gång när klockan ringde 05.45 hade jag ångrat mig, det var kolsvart och kallt ute.  Jag ville dra iväg ett sms om att jag hoppar träningen idag, det gjorde jag så klart inte. Klockan 06.30 satt vi där på våra spinningcyklar och innan klockan slagit åtta så satt vi nyduschade, glada och energifyllda på våra kontorsstolar. Bästa starten på dagen, helt klart!
 3. TRÄNA INNAN ELLER EFTER JOBB/STUDIER
  Okej, människan är i grunden lat, vi gör det som är bekvämt för oss. När jag slutade att spela handboll märkte jag hur svårt det var att få in träningen själv, tidigare har jag alltid haft en tränare som sagt till mig vilka träningstider som gäller. Det var nu alldeles för lätt att åka hem efter jobbet, laga middag och efter det lägga sig som ett streck på soffan. Att efter middagen klä på sig träningskläderna och snöra på sig skorna det vet vi alla att det händer inte. Därför är ett av mina bästa träningtips att antingen starta dagen med ett träningspass eller träna direkt efter jobbet, för att sedan knalla hem nöjd och glad, laga mat och däcka på soffan.
 4. PLANERING ÄR A&O
  När jag har mycket att göra blir min träning lidanade, det är tyvärr det första jag prioriterar bort när timmarna blir för få på dygnet. Att prioritera bort träningen känns riktigt korkat nu när jag skriver om det, för det ger så mycket. Om jag istället på söndagkväll planerar in veckans träning, bokar in mig på de passen jag tror att jag bör hinna med samtidigt som jag ska ha en fungerande vardag då blir det lättare att inte prioritera bort. Planering är A&O.
 5. SÄNK DINA KRAV
  Sänk kraven på dig själv – säger tjejen med prestationsångest! När jag försökte komma tillbaka till träningen efter graviditeten var det så jobbigt, de första passen var rent ut sagt vidriga. Jag tränade precis som jag gjorde innan jag blev gravid och som jag gjorde när jag var vältränad, detta funkade så klart inte! Det slutade med att jag gick hem och grät i N´s famn för att jag tyckte jag var sämst på passet (ni hör ju hur knäppt det här låter, men sån är jag).

  Men på riktigt, vem tror jag att jag är? Jag fick tänka om och börja från början. Jag fick sänka min krav på mig själv, så långt att jag hade som mål att ens få in träningen i mitt nya mammaliv. Jag kämpade på och snart kunde jag höja mina träningskrav. Idag är jag precis där jag vill vara, nämligen att jag inte klarar mig utan träningen. Träningen gör mig helt klart till en bättre person och framförallt till en bättre mamma!

 

♡ Vad är dina bästa kom-igång-med-träningen-tips?

 

0

6 thoughts on “Kom igång med din träning – mina 5 bästa träningstips!

 1. Så bra tips, får ta till mig några av dem för att komma igång nu! Men jag hade ingen aning om att det var därför du slutade spela, så himla tråkigt! 🙁

  Det går så himla dåligt med jobbsökandet, är ju så många sökande på marknadsjobben här i Göteborg så det finns alltid någon som har mer erfarenhet och bättre CV. Man får ju aldrig komma så långt som att visa vad man går för! Hur går allt för dig? Har ni landat riktigt än? Kram

  1. Kul om man kan hjälpa varandra till att komma igång, vet själv hur svårt det är!
   Ja, jag fick ju sluta efter mina hälseneoperationer, de förlängde senorna på mig och efter det var det mer eller mindre omöjligt att leva ett elitidrottsliv (vilket jag inte visst innan, i så fall hade jag inte gjort operationen).

   Åh va tråkigt, tyvärr så gäller de nog att ha kontakter. Det känns mer eller mindre omöjligt att få jobb genom att bara söka utan att ha några kontakter in i företaget. Men jag hoppas och håller tummarna att du snart hittar ett jobb 🙂

  1. Kul att kunna inspirera någon, ibland är en början att bara komma iväg till gymmet. Speciellt om man som du har flera barn, jag har svårt att få tid med ett barn. Grymt jobbat! 🙂

 2. Åh vilka fantastiska tips, ska genast spara ner det här inlägget. Jag behöver typ alla tips, tricks och pepp jag kan få – är latast på norra halvklotet, tyvärr!

  1. Kul att kunna inspirera någon med tipsen i alla fall, det behöver inte alltid bli ett jätteprojekt av det. Viktigast är väl egentligen att man får in lite motion dagligen om det så är att du går av en hållplats tidigare, tar trapporna istället för hissen eller hänger på gymmet 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *