Rutiner – 13 månaders bebis

Med risk för att låta precis som Monica i Vänner men det här med rutiner – visst är det härligt! Rutiner gör en gott – det gör mig gott. Det får mig att må bra och jag blir en bättre människa. Jag älskar rutiner och har alltid gjort trots olika skeden i livet. 

Första tiden som mamma tyckte jag var svår, Nicklas var iväg mycket och jag kände att mammarollen var något nytt – på en helt annan nivå än det jag testat på tidigare. Just det där med rutiner som nybliven mamma var ju bara att glömma. Jag minns att jag läste här och var om alla instagram- och bloggmorsor som redan sina första veckor hade bebisar som sov från 19-07 och de hade redan mat-, bajs- & badrutiner och all annan jävla rutinskit. Det gjorde mig galen – vad var det för fel på mig som mamma? Varför kunde inte jag få M att göra som jag ville?

Nu vet jag bättre än så och skulle jag ge ett tips till alla nyblivna mammor där ute som tvekar på sig själva – du är den bästa mamman för just ditt barn! 

Själv hade jag en dotter som vägrade sova på något annat vis än på mig de första månaderna. På riktigt, de första tre månaderna satt jag upp i vår säng eller i soffan och sov för att M kunde få sova över mitt bröst. Och hennes vakentid, den hade hon mellan 02-06 varje dag. Härligt va?


Slitna nyblivna föräldrar, med en mini-Melissa sovandes på bröstet – så himla mysigt!

Jag minns så väl när vi skulle börja på babysim jag och Melissa. Jag var laddad men också nervös, så fick vi hem informationsbrevet där det stod: ”bra om din bebis har sovit och ätit innan ni kommer hit”. Okej tänkte jag, jag skulle alltså få min tremånaders bebis att sova innan vi kom dit, jag kunde ju inte ens få henne att sova på natten hur skulle jag lösa det här. Det gick ju inte, M sov när hon ville. Vilket resulterade i att hon somnade på min axel mitt under en övning i poolen, hon tyckte det var väldigt härligt att ligga där flytandes på ryggen i sin mammas famn. Där av alla ställen somnar hon! Roligt nu när jag tänker tillbaka på det.

Nu däremot, nu har vi en ettåring här hemma som har någorlunda bra rutiner som passar oss bra. Så här skulle jag säga att en ganska vanlig dag hos oss ser ut, tiderna är såklart cirkatider och ändras lite från dag till dag.

 • 05-06:30 – UPPSTIGNING
  Melissa brukar oftast vakna någon gång mellan klockan 5-06:30. Beroende på vilken tid det är så får hon antingen flaska i soffan framför bananer i pyjamas eller om hon vaknar lite senare så startar vi dagen med gröt.
 • 07:00-09:00 – LEK & BUS
  Efter frukosten är det röj i vardagsrummet. Jag ligger oftast helt utslagen på soffan med ögon halvt öppna som samtidigt går i kors. Det som var så fint och städat från kvällen innan ser återigen ut som hej kom och hjälp mig.
 • 09:00-10:30 – SOVA, NAP 1
  Beroende på vilken tid vi går upp brukar det vid den här tiden vara dags för nap nummer 1.
 • 11:30 – LUNCH
  När M vaknar upp från sin sovstund brukar hon vara ganska hungrig, då slår vi till med lite lunch tillsammans. Melissa har aldrig varit en burk-mat-tjej eller purétjej utan hon har alltid fått samma mat som oss och då ska det vara i plockformat.
 • 13:30-15:00 – SOVA, NAP 2
  När klockan närmar sig halv två brukar händerna komma upp mot ögonen, det betyder att hon är trött. Oftast gör jag en flaska och den får hon i sängen (hon håller flaskan själv). När hon druckit upp lägger hon den åt sidan, tar sin napp och gosar med sin snutte tills hon somnar. (Nej, så här går det inte alltid till men oftast. Ibland sitter hon och snackar högt och när hon är övertrött då gråter hon – men brukar somna ganska snabbt därefter). 
 • 15:00 – MELLANMÅL & RÖJ
  Efter nap nummer två brukar det bli något smarrigt mellanmål som banan eller äpple. Hon har precis börjat få ett helt äpple eller en hel banan, lyckan i hennes ögon. Nåde dig om du tar frukten ifrån henne för att ta bort skal eller något annat, då bryter helvetet loss. Efter mellanmålet och fram till kvällen är hon i sitt esse. Nu är det röj så det står härliga till.
 • 17:30 – MIDDAG
  Oftast får hon samma mat som oss, skulle vår mat inte vara klar runt denna tiden så brukar det oftast bli gröt, turkisk yoghurt med banan eller keso med banan (som är hennes nya favorit). Efter maten brukar vi leka, gosa framför tv:n, dansa loss eller ibland tar vi ett litet bad.
 • 20:00-20:30 – SOVA FÖR NATTEN
  När klockan börjar närma sig 19:30 tar vi fram pyjamasen, byter blöja, borstar tänderna. Därefter lägger vi henne i sin säng, ger henne en flaska välling, slår på kaninen som spelar musik, ger snutten och går ut. Beroende på vilket humör hon är på så somnar hon oftast efter 15-30 minuter. Oftast sover hon inte igenom hela natten utan jag brukar gå upp allt mellan 2-3 gånger och ge henne nappen och slå på hennes spelande kanin.

Vi är dock väldigt noga med att inte låta våra rutiner styra oss i vårt sociala liv. Är vi bortbjudna, om vi ska se en hockeymatch, gå till gymmet eller någon annan typ av aktivitet då får M´s sömn ske i vagnen och maten löser vi på plats. Än så länge funkar det fint.

♡ Hur ser era rutiner ut?

 

0

2 thoughts on “Rutiner – 13 månaders bebis

  1. Killen är en tjej och heter Melissa, fast du kanske menar min stora grabb 😀 Hehe.
   Så underbart med rutiner, jag tyckte det var svårt med rutiner när de var riktigt små, men nu är det lättare och nu visar hon på ett helt annat sätt också.
   Ha en härlig dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *